Säker installation av WordPress

Tänk på detta innan du drar igång din hemsida i WordPress eller webbshop i WooCommerce.

Vad är en säker installation av WordPress?

WordPress är installerat på en stor del av alla hemsidor där ute. Skapar du en webbshop med WooCommerce så har du stor frihet att bygga den precis som du vill och anpassa den för just dina kunder.

Men WordPress popularitet är också en del av dess svaghet. Nämligen risken för attacker.

En säker installation av wordpress

Vas ska man tänka på när man skapar sin hemsida i wordpress?

Det finns några få punkter som ska vara rätt redan från start. Oavsett om du drar igång en webbshop eller en blogg/hemsida så är dessa saker viktiga att tänka på.

Uppdatera alltid när nya uppdateringar släpps.

Du ökar säkerheten på din site när utvecklaren av ditt tema eller ett tillägg hittar nya sårbarheter. Du kan även få tillgång till nya funktioner och ökad prestanda med nya uppdateringar.

MEN var försiktig!
Du ska inte uppdatera din sida hur som helst. Vi har skrivit en kort lista på saker att tänka på när du uppdaterar WordPress.

3 saker att tänka på

Skapa aldrig användaren ”admin”

När du skapar din sida får du välja användarnamn och lösenord. Som standard anges admin som användare. Byt detta till något annat. På så sätt minskar du risken att bli hackad. En robot som försöker få tillgång till din hemsida eller data provar alltid ”admin” i första hand.

Har du redan en användare som heter ”admin”? Byt omedelbart!

Använd staka lösenord

Många använder samma lösenord till flera sidor. Det är inte att rekommendera.
På denna sida kan du se om din e-post har registrerats som hackad någon gång. har du samma lösenord på exempelvis Titter som din e-post så blir din e-post osäker när Twitter blir hackat.

Vad är ett starkt lösenord?

Använd minst 16 tecken. Ett längre lösenord är säkrare så ju längre desto bättre. Använd stora och små bokstäver såväl som specialtecken (!) och siffror.

Byt prefix till din databas för WordPress

I databasen sparas all information om din hemsida. Denna är viktig att skydda. Som standard är prefixen ”wp_” när du skapar din WordPress hemsida. Ett enkelt sätt att skydda dig är att ändra den till något annat när du skapar din databas eller nya hemsida.

Välj något liknande: h4_amn istället.

Hur många tillägg (plugins) ska man ha på sin WordPress hemsida?

Du ska ha så många du behöver för att få den funktionalitet som du eftersträvar. Men ur säkerhetsaspekt och för bättre prestanda brukar man säga att ju färre desto bättre.

Med färre tillägg har du risk för mindre säkerhetshål och din sida laddar oftast snabbare då du har mindre kod på sidan.

Hur ska man välja webbhotell?

Ditt webbhotell spelar stor roll kring din sidas hastighet och säkerhet. Rent generellt kan man säga att man får vad man betalar för. Ett billigare webbhotell innebär ofta att sidan laddar långsammare och du förlorar på så sätt kunder.

Ett bra webbhotell har inbyggd säkerhet och backup i sin servermiljö. Beroende på om du startar ett företag eller bara har en personlig blogg så bör du välja webbhotell därefter.

Behöver du hjälp eller har frågor? Kontakta oss!

Kontakt