WordPress 5.0 – Allt du behöver veta om Gutenberg: den nya redigeraren

Vad är grejen? WordPress används som CMS för över 32% av alla webbplatser på internet! Det innebär att varje större förändring kommer att orsaka viss kontrovers och det kommer bli stökigt för många som inte har hållit sin sida uppdaterad.

WordPress har fått en helt ny innehållsredigerare som heter ”Gutenberg”. Den kommer att forma WordPress i många år framöver. För användare och utvecklare är det en uppdatering som gör stora delar av admingränssnittet lättare att använda och mer dynamiskt – inklusive anpassning och hantering av inlägg och produkter (WooCommerce).Kom ihåg: det är viktigt att du uppdaterar till den senaste versionen av WooCommerce innan du uppdaterar till WordPress 5.0

WordPress 5.0 Gutenberg

Viktigt: Glöm inte att skapa en fullständig säkerhetskopiering av din site innan du startar uppdateringen till WordPress 5.0.

Skapa inlägg i Gutenberg – Synas Mera WordPress skola

Vi presenterar Gutenberg – Den nya blockbaserade redigeraren

WordPress 5.0 levereras med en helt ny redigerare med kodnamnet Gutenberg. Det är en blockbaserad redigerare som gör det möjligt för användare att skapa vackra layouter med hjälp av innehållsblock.

Wordpress 5

Den gamla WordPress-redigeraren var ett enkelt textfönster. Medan det fungerade bra var du tvungen att använda olika metoder för att lägga till bilder, skapa gallerier och annat innehåll. Den nya redigeraren introducerar en strömlinjeformad upplevelse där varje innehållselement är inslaget i ett block. Du kan flytta runt blocken i redigeraren, ändra dess inställningar och skapa intressanta layouter utan att skriva kod. Block för att lägga till de mest vanliga innehållselement följer med som standard. Detta inkluderar block för att lägga till bilder, ljud, video, fotogalleri, listor, citat, media, text, knappar med mera.

Skapa nytt block i wordpress

Blocken kommer med egna verktygsfält och inställningar. Förutom grundläggande formateringsalternativ kan du också ändra bredd, färger och andra attribut.

nyheter i wordpress 5

Den nya redigeraren gör det också mycket enklare att infoga innehåll. Utöka bara insatsdelen under knappen ”Lägg till block” och du kommer att kunna se alla stödda inbäddnings-alternativ.

wordpress 5 bädda in nytt innehåll

Detta gör det mycket enklare att lägga till videor, tweets och facebook-innehåll. Varje inbäddning är ett eget block, så du kan justera inställningarna precis som alla andra block. Om du känner dig lite distraherad av alla knappar kan du helt enkelt byta till ett distraktionsfritt helskärmsläge. Detta kommer att gömma WordPress admin sidopanelen, och du får mycket mer utrymme för att designa ditt innehåll.

Helskärmsläge i WordPress

Du hittar alla dina vanliga efterbehandlingsfunktioner snyggt undangömda i sidopanelen. Detta inkluderar publicering och spara alternativ, länkar, kategorier och taggar, utdrag och mer.

Nya WordPress paneler

Skapa och återanvända block

Om du ofta lägger till saker med samma stil eller innehåll, kan du nu spara dem som återanvändbara block att använda vid ett senare tillfälle. Redigera ett block som du vill göra återanvändbart. När du väl är nöjd med det, klicka på menyprickarna i blockverktygsfältet och välj ”Lägg till återanvändbara block”.

wordpress 5.0 gutenberg

Du kommer att bli ombedd att ange ett namn för det här blocket. Efter det kommer WordPress att spara det som ett återanvändbart block. Du hittar blocket du precis sparat under knappen ”Lägg till block” > återanvändbar, och kan nu återanvända den i andra inlägg.

Spara egna block i wordpress

Redigera befintligt innehåll efter uppgradering till WordPress 5.0

WordPress 5.0 påverkar inte något av ditt gamla innehåll och du kommer fortfarande kunna redigera äldre artiklar och inlägg. När du redigerar en äldre artikel kommer du att se ditt innehåll inslaget i ett ”Anpassad HTML”-block. Du kan fortsätta redigera artikeln i det klassiska blocket. Du kan också bryta upp den till flera block som låter dig använda alla funktioner i den nya WordPress-redigeraren.

WordPress 5.0 konvertera till block synasmera

Kan jag fortfarande använda den gamla WordPress-redigeraren?

Ja, du kan använda den gamla WordPress-redigeraren genom att helt enkelt installera och aktivera den klassiska redigeraren som ett eget plugin.

WordPress-5-klassiska redigeraren

Vid aktivering kommer ”den klassiska redigeraren” att inaktivera den nya blockbaserade redigeraren och du kan nu använda WordPress med den gamla klassiska redigeraren som du är van vid.

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en inblick i vad som är nytt i WordPress 5.0. Vi är särskilt glada över den nya WordPress-redigeraren och möjligheten till att spara och återanvända egna block. Vad är du glad för med WordPress 5.0? Har du frågor eller behöver du hjälp med din hemsida? Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.